Karin Boyes Litterära pris 2013

Karin Boyes litterära pris till poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad

För 15:e året i rad delar Huddinge kommun ut Karin Boyes litterära pris, vilket är till minne av Karin Boye och ska stimulera till verk i hennes anda. Årets litterära pris på 25 000 kr går till poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad.

Juryns motivering:
Athena Farrokhzad tilldelas Karin Boyes litterära pris 2013, för att hon med sitt smärtsamt berörande och gränsöverskridande språk söker sanningen om främlingskapets yttersta villkor.

– Det har sagts att inga andra två ord har medfört sådana katastrofala följder som ”vit” och ”svart”. Athena Farrokhzad undersöker den maktrelationen i sitt konstnärskap på ett fantastiskt sätt, säger Nick Jones, bibliotekschef i Huddinge kommun och juryns sammankallande.

Athena Farrokhzad är född 1983 och uppvuxen i Göteborg men är numera bosatt i Stockholm. Athena Farrokhzad är verksam som poet, litteraturkritiker och översättare. Hon undervisar även på folkhögskolan Biskops-Arnös skrivarlinje. Farrokhzad betraktas som opinionsbildare, uppträder ofta publikt och medverkar i litterära festivaler. Hon läser egna och andras dikter, gör poesishower, litterära workshops, debatterar kring frågor som rör estetik och politik utifrån ett queerfeministiskt och postkolonialt perspektiv. Hennes diktsamling ”Vitsvit” har gjort ett väldigt starkt intryck på juryn och med Athenas egna ord handlar dikterna i boken, ”om allt som har med migration, rasism, revolution och framförallt vithet att göra. Vad det är att inte vara vit i en vit värld.”

– Utanför Stadsbiblioteket i Göteborg, där jag tillbringade mina tonår i en fåtölj på lyrikavdelningen, finns en staty av Karin Boye. Där brukade jag gå förbi och sätta blommor i hennes händer, som tack för att hon lärde mig några essentiella saker om livet och litteraturen: att rimma dagen som gryr på stora äventyr, att begära sköldmöer som strider vid varandras sida, att med socialistiska och feministiska och analysverktyg blottlägga och förändra ordningar i den brinnande politiska samtiden, i text såväl som i handling. Jag tänker att priset är en påminnelse om, och en möjlighet att, fortsätta förvalta dessa lärdomar, berättar Athena Farrokhzad.

Priset delas ut vid Karin Boye-sällskapets 30-års jubileum den 23 november kl 13.00 på Fullersta Gård i Huddinge. Vid utdelningen medverkar även fjolårets mottagare av Karin Boye-priset, Nina Hemmingsson.

För mer information, kontakta: 
Nick Jones, Huddinge kommuns bibliotekschef, 08-535 305 05

 

 


Senast uppdaterad: 2014-01