Aktuellt

161215 Släkting donerar 30 Karin Boye-tavlor
Under sin ungdom bodde Karin Boye i Huddinge. Nu har Huddinge kommun fått en donation på 30 målningar som hon gjorde under den tiden, för att komplettera Karin Boye-utställningen i Fullersta gård.
Mitt i Huddinge
161111 Hon får Karin Boye-priset
Huddinge kommun delar i år ut Karin Boyes litterära pris till översättaren Ulrika Wallenström. - Genom att för första gången ge priset till en framstående översättare vill vi lyfta fram en annan inte lika känd sida av Karin Boye, hennes gärning som översättare, säger Nick Johnson-Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek i Huddinge.
Mitt i Huddinge
161110 Karin Boye-pris till översättare
Översättaren Ulrika Wallenström tilldelas Karin Boyes litterära pris av Huddinge kommun med motiveringen "... för ett genialt återskapande av romanens essens, där språkets gränser prövas och utmanas av den bergtagne tolkaren."
Allehanda
161101 Dramatenskådis och jazzstjärna ger nytt liv åt Karin Boyes lyrik.
Jazzsångerskan och kompositören Lina Nyberg jämför Karin Boyes poesi med sydamerikansk musik. För mig var det en relativt ny bekantskap att fördjupa mig i Karin Boye, säger Lina Nyberg om samarbetet med Dramatenskådespelerskan Anita Wall och musikduon The Gothenburg Combo.
Linn Dupont skriver i Helsingborgs Dagsblad
161026 Kvinnorna som bröt tystnaden
Eva Borgström skildrar åtta kvinnliga författarskap som vågade skriva om lesbisk kärlek – från öm väninna till öppet älskande. Malin Lindroth saknar en tydlig berättarröst men inspireras av kvinnornas mod och integritet.
Malin Lindroth skriver i Göteborgsposten
160705 Pia-Kristina Gardes ”Karin Boye. Nycklar och samtal”
I en välresearchad bok vill Pia-Kristina Garde lyfta fram människan Karin Boye.
Lyra Ekström Lindbäck recencerar i DN
160703 Litteratur: Pia-Kristina Garde - Karin Boye: nycklar och samtal
Många är de som ägnat mycket tid och möda åt Karin Boyes liv och skrivargärning, men någon mer passionerad efterforskare än Pia-Kristina Garde är nog svår att finna.
CALLE FLOGNMAN recencerar i tidningen Kulturen

160424 Boyes minne högtidlighölls
För 75 år sedan gick Karin Boye ur tiden. Och på söndagen anordnades en minnesceremoni på Nolbykullen, inte långt ifrån platsen där författaren och poeten hittades död en vårdag 1941.
Alingsås Tidning
160423 Hon tog sitt liv i en skogsdunge i Alingsås
Den här helgen är det 75 år sedan Karin Boye tog sitt liv i en skogsdunge i Alingsås. Peter Lenken följer hennes sista år, vars spelplats är den lilla staden där stora saker händer.
Göteborgsposten
160404 Bilden av Karin Boye får flera nyanser
Scensamtalet om författaren Karin Boye tog upp sidor som hennes politiska gärning, humor och att hon kanske inte alls ville avsluta sitt liv genom det självmord hon blivit så berömd för.
Anne Bengtsson i Borås Tidning
160403 Med rätten till sin skapelse
Under de mest tillgjorda bortförklaringar brandskattas klassiker av skribenter som inte ids eller kan skapa egna gestalter, skriver Barbro Gustafsson Rosenqvist i ett debattinlägg mot litterär återanvändning.
Uppsala Nya Tidning
151118 Karin Boye Ännu i göteborgarnas hjärtan.
Göteborgarna älskar sin Karin Boye till den grad att hennes händer blivit alldeles blanka. Hennes korta liv började i Göteborg och avslutades i Alingsås, men livskraften i hennes poesi och prosa är starkare än någonsin.
Vårt Göteborg
151115 Klassikerna som varnade för vår samtid
Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet. I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle.
Barbro Gustafsson Rosenqvist skriver i SvD kultur
151111 Tom Malmquist får Karin Boye-priset
Huddinge kommun delar varje år ut Karin Boye litterära pris, vilket är till minne av Karin Boye och ska stimulera till verk i hennes anda. Årets litterära pris på 25 000 kr går till författaren och poeten Tom Malmquist. Juryns motivering: ”Karin Boyes litterära pris 2015 tilldelas Tom Malmquist för att han, med smärtsam intensitet, skildrar livets obevekliga flöde av oförutsägbara ögonblick.”.
Huddinge Kommun
151029 Unik akvarell av Karin Boye på Tradera
Ett riktigt unikum finns ute till försäljning på Tradera just nu – en akvarellmålning av Karin Boye.
Tradera
151026 Karin Boye 115 år – digitala repriser
Med anledning av att Karin Boye i dag skulle ha fyllt 115 år bjuder vi på två digitala repriser om den svenska banbrytande poeten.
Kulturnytt P1
151026 Karin Boye 115 år
Idag skulle författaren Karin Boye fyllt 115 år. Vi på litteraturredaktionen firar detta med en kort överblick på hennes författarskap.
Popmani
151003 Karin Boye får namnge både gata och nytt torg
För exakt hundra år ­sedan flyttade Karin Boye till Villa Björkö. Nu döper kommunens natur- och byggnadsnämnd ett nytt torg efter författaren.
Mitt i Huddinge
150924 Karin Boye namnger plats i Huddinge
Natur- och byggnadsnämnden i Huddinge beslutade på måndagens sammanträde att namnge platsen i centrala Huddinge där Sjödalsvägen och Förrådsvägen idag korsar varandra till Karin Boyes plats samt att den södra delen av Förrådsvägen får nytt namn och heter hädanefter Björkebovägen efter Villa Björkebo som var namnet på det hus dit familjen Boye flyttade 1915, då Karin var i 15-årsåldern. Platsen där Villa Björkebo låg ligger ett stenkast ifrån det som ska bli Karin Boyes-plats och Björkebovägen.
MyNewsdesk
150222 Väskupproret sprider sig till fler städer
En kvinna drämde en väska i huvudet på en nynazist för 30 år sedan i Växjö. Nu visar Karin Boye upp samma civilkurage på Avenyn i Göteborg. En okänd person har sett till att den stora poeten försetts med handväska – liksom många andra statyer i Sverige.
Maya Dahlén Persson skriver i Expressen
141024 Från spex till djupt mörker
Ergos skribent Mohamed Omar har följt Boyes spår i Uppsala: här var hon kändis redan under studenttiden.
141003 Löfven citerade Boye i regeringsförklaringen
Regeringsförklaringen presenterades av tillträdande statsminister Stefan Löfven (S) på morgonen fredagen den 3 oktober 2014. Hans citat av poeten Karin Boye fick många att höja på ögonbrynen.
Hanna Glansholm, Litteraturmagazinet
140514 Sofie Livebrant: Några Karin
ingen tonsätter Karin Boye som Sofie Livebrant. Hon har inte placerat orden i melodier utan tonsatt känslorna och sin läsning av dikterna. Hon sjunger inifrån poesin och sig själv.
BENGT ERIKSSON, Kristianstadsbladet
140508 Lockad av Boyes mörker
Som nioåring skrev Sofie Livebrant musik till Boyes dikter. 30 år senare tog hon sig an poeten igen.
Caroline Cederquist, Mitt i
140424 Sofie Livebrant : Några Karin
Hennes tolkningar av Karin Boye har ett strängt öra för dikternas egen musikalitet. Sju fina läsningar som aldrig lägger våld på sig för att bli mer än vad de är.
Hannes Grönberg, Helsingborgs Dagblad
140423 Vitt som ett oskrivet blad
Makthavarna har lämnat. Kvar på balkongen står en ensam gestalt. Upplåst är världens kopparport, säger hon. En vind blåser genom pagefrisyren och den svarta klänningen. Alla i folkhopen nedanför förstår att statyn fått liv för en stund. För Karin Boye är tillbaka på plats.
Maria Haldesten, Göteborgsposten
140417 Bara sex dagar kvar – Stadsbiblioteket klart
Göteborgarnas älskade Karin Boye-staty är tillbaka på plats.
Ingrid Norrman, Göteborgs Tidning
140416 Nu är Karin Boye tillbaka utanför Stadsbiblioteket
Bryt upp - den nya dagen gryr! Nu är statyn av Karin Boye tillbaka utanför Stadsbiblioteket i Göteborg, efter två år i exil i Trädgårdsföreningen.
Tobias Edlund, Sveriges Radio
140408 Om pengar och poesi
Häromveckan rasade Svenska Akademin mot ett bilmärke som i sin reklam använde sig av poeten Karin Boyes klassiska dikt "I rörelse" - rena gravplundringen tyckte Akademin och hotade med stämning. Nu avslutades reklamkampanjen innan den blev en domstolsfråga och Akademins vrede stillade sig, men inte debatten.
Studio Ett, P1
140329 Mercedes raderar Karin Boye-reklamen
Svenska Akademien, med ständige sekreteraren Peter Englund i spetsen, krävde ett stopp av Mercedes-Benz och byrån ANR:s användande av Karin Boye i reklamen. Nu har biljätten raderat filmen från Youtube.
Magnus Helander; Resumé
140329 Sluta skuldbelägga kvinnors bilkörning
Det är ju helt absurt att koppla ihop bilkörning med Boye, en kvinna född år 1900. På hennes tid sågs fordon och kvinnfolk som oförenliga väsen. Fruntimmer skulle vara jordbundna och stillsamma, inte hänge sig åt vrålande motorer. Länge var det smått tabu för oss att sitta bakom ratten och bara bränna i väg.
Natalia Kazmierska, Aftonbladet
140328 Bonjour, Helsingborg
Hur respektlöst kan man behandla litteraturen? Frågan blev akut häromveckan när socialisten Karin Boye plötsligt togs i bruk för att kränga lyxbilar. Svenska Akademien ryckte ut som antikommersialismens riddare med en stämningsansökan som vapen (Jenny Maria Nilsson skrev om saken i HD 19/3). Tilltaget triggade igång en debatt om litteraturens användning: reklamen var ett bevis på poesins slitstyrka, menade Björn Wiman i DN; stäng inte in högkulturen i elfenbenstornet, uppmanade Karin Nykvist i Sydsvenskan. Jo, nog går Boyes klassiska kampdikt "I rörelse" oskadd ur mercarejset – den har en kvalitet som tål brysk behandling. Frågan är kanske snarare hur mycket kommers vi tål, när det inte längre finns kvar några fredade zoner.
ANN LINGEBRANDT, Helsingborgs Dagblad
140327 I döda poeters sällskap
Upprördheten var stor på parnassen när Mercedes-Benz gjorde reklamfilm där en av Karin Boyes mest kända och älskade dikter, I rörelse, användes...
...Säkerligen var det flera i tv-soffan som aldrig hört Karin Boyes dikt tidigare som lystrade och blev fascinerade, inte bara av bilen, utan fångade av de vackra orden.
Vestmanlands Läns Tidning
140325 Håll dikten fri från kommersiell korruption
Vi måste hålla dikten fri från kommersiell korruption: litteraturens avgörande roll i samtiden är – det är sant – att gestalta svåra livsfrågor och genomlysa tillvaron. Om den samtidigt ska springa i marknadens fållor – då dör dikten.
Magnus Carlbring, DN
140323 Värna om det fria ordet är hela Sveriges ansvar
Åtta av Sveriges kommuner tar emot författare och intellektuella i det så kallade fristadssystemet. Daniel Sandström jämför med Karin Boye som på 1930-talet lämnade Nazityskland och frågar sig om en iransk motsvarighet till Boye hade fått stanna i Sverige idag.
DANIEL SANDSTRÖM, SVD
140323 Karin Boye satte poesin i rörelse
Att Karin Boyes dikt ”I rörelse” använts i just bilreklamer är inte så konstigt: hennes poesi bejakar rörelse, dynamik, förnyelse. På var sitt sätt kom Boye och Artur Lundkvist att lansera den litterära vitalismen.
BARBRO GUSTAFSSON ROSENQVIST i SVD kultur
140319 Akademien lägger ner Boye-bråk
Då var det tal om ”gravplundring”, men nu backar Svenska Akademien, efter att en svensk representant för bilföretaget hört av sig: ”Han berättade att reklamfilmen i fråga visades för sista gången i söndags, och att den också tagits bort från deras Youtube-kanal”, skriver Peter Englund på sin sekreterarblogg.
SVT Nyheter
140318 ”Vi fick Boye-sällskapets välsignelse”
Mercedes-Benz hävdar att Karin Boye-sällskapet gjorde tummen upp till reklamkampanjen som använder en av Boyes mest kända dikter. Men sällskapets styrelseordförande ger en annan bild. – Visst hade vi önskat att vi hade kunnat stoppa det här, men vi kunde inte det, säger ordföranden Margareta Hedström.
SVD
140318 Mercedes + Karin Boye = Sant
Släpp kulturen fri och gör det genom rap, musik, konst eller reklam. Ordens skönhet är något som ska vara och ÄR tillgängligt för alla.
Susanne Delastacia, Improveme.se
140314

Akademien: Boye utnyttjas i reklam
Svenska Akademien hotar nu bilmärket Mercedes-Benz med rättsliga åtgärder. Anledningen är att företaget använder den bortgångne författaren Karin Boyes dikt ”I rörelse” i en reklamfilm.
Västerbottens Kuriren

140314 Karin Boye utnyttjad i reklam
Arg Peter Englund hotar med rättsliga åtgärder Svenska Akademien hotar reklambyrån ANR med rättsliga åtgärder om de inte ändrar en reklamfilm för bilmärket Mercedes-Benz.
Arbetarbladet
140314 Gravplundring
En reklambyrå som heter ANR har kommit på den bisarra idén att använda delar av Karin Boyes kanske mest kända dikt, ”I rörelse”, i en glassig reklamfilm som syftar till att locka människor att köpa bilar av märket Mercedes-Benz. Att utnyttja Boyes dikt på det här okänsliga och genomkommersialiserade viset är gravplundring.
Peter Englund i sin Blogg
140305 Karin Boye kränger Mercedes
Poeten Karin Boye hjälper Mercedes att sälja modellen Mercedes-Benz GLA. Det är reklambyrån ANR som kommit på idén att använda poetens mest kända dikt i reklamfilmen.
Resumé
140221 Karin Boye: Kallocain (Lindelöws 2013)
Karin Boyes roman ”Kallocain” utkom 1940. Det är över 70 år sedan. Nog är den intressant, och nog hade Karin Boye förmåga att gestalta.
Recension av Lennart Svensson i Motpol
140124 Som en flaskpost med varningar från mörka år
Lantbrukaren Carl Gottfridsson var söndagen 27 april 1941 ute med sin hund i skogen norr om Alingsås, då han nere i en lövdunge fick se en person ligga gråklädd och i hukande, livlös ställning framför en stor sten, med mössan över ansiktet och armarna i kors på bröstet.
OLA NORDEBO i Västebottens kuriren
140123 Min hud är full av fjärilar
Boyes stora känslostarka ord och bilder bärs fram enkelt, utan rosetter, men med fullt engagemang och en smidig kraft som har täckning. Katarina Hallbergs nyansrika sång backas bara upp av Lasse Sörlins gitarr, fiol och mandolin och Jonas Bleckmans passionerat virtuosa cello.
ALEXANDER AGRELL, Sydsvenskan
131203 Karin Boye Dokumentär
Trailer från SunTowerAB
131124 Karin Boye eller kanske inte
Det här handlar om Karin Boye, en roman om den stora diktaren som dog alltför ung men skapade odödlig lyrik.
Jan Bergsten recencerar Jessica Kolterjahn i NSD
131115 Karin Boyes litterära pris till poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad
För 15:e året i rad delar Huddinge kommun ut Karin Boyes litterära pris, vilket är till minne av Karin Boye och ska stimulera till verk i hennes anda. Årets litterära pris på 25 000 kr går till poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad.
Pressrelease från Huddinge Kommun
131028 Ella gör sig fri
I Ella gör sig fri skildras Ellas olyckliga äktenskap med den till synes osympatiske poeten Arvid. Efter omgivningens otaliga uppmaningar fattar Ella ett livsavgörande beslut och gör sig fri.
Utgiven som ljudbok
130904 Ergo 90 år. Arkivet: Karin Boye
Tidningens första år präglas av vetenskapliga diskussioner mellan manliga skribenter. De kvinnliga bidragen är lätträknade. Men bland dem är det särskilt en person som sticker ut – Karin Boye, då 24 år, som redan i det första numret 1924 bidrar med texten ”Sköldmön” från diktsamlingen ”Gömda land”. I nummer 5 är hon med igen med ”Källvattnet”. Stort, tycker vi på Ergoredaktionen, och en alldeles förträfflig text att starta vår nya serie med.
Ergo firar 90 år
130813 KARIN BOYE Boyes debutroman lika tänkvärd nu som då
En bok som bör läsas, diskuteras och tas fram ur skuggan. Plötsligt ligger den purfärsk i bokhandelsdiskarna: En bortglömd klassiker från 1931, som har en hel del att berätta även 2013. Boyes debutroman kretsar kring mode, mänskliga rättigheter, yta - och djup.
Sebastian Lönnlöv, Litteraturmagazinet, recenserar Astarte
130717 Sundhage gör en VM-94 - citerar Karin Boye
Tommy Svenssons tal vid VM 1994 blev legendariskt. Nu kopierar Pia Sundhage succén – och citerar Karin Boye. - Det är inte målet, utan vägen dit, som är mödan värd, säger hon.
David B Larsson skriver på tv4.se
130606 Tingens makt över människan
Karin Boyes länge missförstådda roman ”Astarte” är en skarpsynt uppgörelse med ett samhälle fixerat vid konsumtion. Boken utkommer nu i en nyutgåva, mer aktuell än någonsin.
Paulina Helgeson skriver i SvD
130525 Intressant författare = intressant person?
ur intresserad är jag egentligen av en författares privatliv – av Boyes brev och relationer?
Claes-Magnus Bernson recencerar Pia-Kristina Garde, Karin Boye. Okända brev och berättelser, i tidningen Kulturen.
130521 Kallocain – spådom som håller över tid
Karin Boyes dystopi Kallocain fungerar än i dag för att den inte tappar bort sig i en flashig och daterad sci-fi-miljö utan i stället fokuserar på det mänskliga psykets styrka och bräcklighet.
Isabella Rothberg recencerar nyutgåvan
130518 Inte den Karin Boye vi känner
Jessica Kolterjahns litterära fantasi om Karin Boye når ibland ner på djupet, men är ofta alltför rapsodisk och ytlig.
Barbro Gustafsson Rosenqvist i Uppsala Nya Tidning.
130517 Så hamnade Karin Boye på psyksoffan
Jessica Kolterjahns utomordentliga roman går ut från och in i hyllade författarens känsloliv
Barbro Westling i Aftonbladet Kultur.
130504 Linas lördag: Med sötma på tungspetsen
Karin Boye gav sig inte hän nattklubbslivet och köttsliga lustar utan gråa stråk – nej – svarta sjok av smärta, skriver Lina Norberg Juuso om en av litteraturhistoriens stora.
Norrländska Socialdemokraten
130502 Trovärdigt porträtt av Karin Boye i en orolig tid
"Den bästa dagen är en dag av törst" är en berättelse om frihet. Boye kämpar för att frigöra sig från sina egna hjärnspöken och från omgivningens konventioner. Tyskland går från ett relativt frihetligt tillstånd till ökat förtryck. Det blir tydligt att ett samhälle aldrig är fritt så länge friheten inte omfattar alla människor. Som läsare vet man att det är början till undergången för såväl Boye som Tyskland.
Henrik Elstad om Jessica Kolterjahns nya bok i Litteraturmagazinet.
130423 Jessica Kolterjhan: Den bästa dagen är en dag av törst
Jessica Kolterjahn har sedan debuten 2007 gjort mig nyfiken. Hennes andra roman om en kvinna som tar in på ett hotell i Kalifornien har en verklighetsgrund, precis som hennes nya roman om Karin Boye.
Emma Brännman Smålandsposten
130422 Karin Boye befriad från helgonglorian
Jessica Kolterjahn: – Jag skulle börja med ”Kris”, en både självbiografisk och litterär spännande roman. Den är också en bra ingång till poesin.
Pia-Kristina Garde: – Jag tycker väldigt mycket om hennes sista dikter till Anita Nathorst som pub­licerades postumt. Jag tycker också mycket om diktsamlingen ”Härdarna”.
Erika Josefsson Gefle Dagblad
130421 Boyeboom
Hon skrev roliga brev, hade stark livsaptit och ett aktivt kärleksliv med både kvinnor och män. Två nya böcker lyfter, oberoende av varandra, sorgfloret från Karin Boye och ger henne liv – ett passionerat.
Om Pia Gardes och Jessica Kolterjahns nya böcker i Arbetarbladet.
130418 Karin Boye befriad från helgonglorian
Hon skrev roliga brev, hade stark livsaptit och ett aktivt kärleksliv med både kvinnor och män. Två nya böcker lyfter, oberoende av varandra, sorgfloret från Karin Boye och ger henne liv - ett passionerat.
Erika Josefsson skriver om Pia Gardes nya bok i Norrbottens Kuriren
130417 Med känsla för Boye
”Den bästa dagen är en dag av törst” är en känd rad ur en av Karin Boyes dikter. Den är också titeln till den biografiska romanen som Jessica Kolterjahn har skrivit om Boye och, främst, hennes omvälvande Berlinår.
ÅM Hellman i Kristianstadsbladet
130417 Karin Boye eller kanske inte
Det känns så äkta, det är säkert Berlin 1932, men är det Karin Boye som gör den där iakttagelsen? Eller? Ja, det vet vi inte. Det kanske är mera Kolterjahn 2013 än Boye 1932, men det är inte sämre för det, det är ju en fri litterär fantasi och inte en biografi.
Jan Bergsten om Jessica Kolterjahns nya bok i Norrländska Socialdemokraten
130417

Vägen som är mödan värd
Hennes inre är kaotiskt. Depressionerna har avlöst varandra och för varje ny attack blivit allt djupare och svårare. Hon är periodvis som en främling för sig själv. Desperat och olycklig, en människa som söker sitt sanna jag. Hon slits mellan begär och normalitet, mellan ordning och frihet. Däremellan kan hon inte finna någon annan väg.
Crister Enander om Jessica Kolterjahns litterära fantasi om Karin Boye i Helsingborgs Dagblad

130417 Jessica Kolterjahn | Den bästa dagen är en dag av törst
Den bästa dagen är en dag av törst Forum Jessica Kolterjahns roman om Karin Boye väjer varken för begärets vackra eller fula sidor
Amelie Björck Göteborgs-Posten
130417

Hon fabulerar om Boye
Man kan ju fråga sig varför Karin Boye just nu är så aktuell. Kanhända beror det på livshunger och dödsdrift ständigt bryts mot varandra i hennes verk, och detta i kombination med kompromisslöshet gör henne till en ung författare, med en sårbarhet som förmår beröra trots avståndet i tid.
Lena S. Karlsson skriver om Pia Gardes och Jessica Kolterjahns nya böcker i Dalademokraten

130416 Intervju med Jessica Kolterjahn.
Just nu är Jessica aktuell med sin tredje roman Den bästa dagen är en dag av törst, som är en fri fantasi över det år (1932) som Karin Boye tillbringade i Berlin.
Boktipset
130415 Poetisk färd in i Karin Boyes innersta mörker
PROSA DEN BÄSTA DAGEN ÄR EN DAG AV TÖRST Jessica Kolterjahn 256 s. Forum
Därför är hon också en oerhört viktig röst i dagens sönderstressade samhälle, där så mycket handlar om prestation, till och med när det gäller att ”bara vara”. Hon uppmanar oss att stå blick stilla och lyssna inåt, att höra vem jag är och vad jag vill.
JOHANNA NILSSON kultur@svd.se
130320 Astrid Lindgren och Karin Boye i samarbete Konstnärinnan Marja-Leena Sillanpää är aktuell med en utställning på Galleri Gerlesborg i samarbete med bland andra Astrid Lindgren och Karin Boye. Hon ser sig nämligen som clairvoyant och inte mindre än 66 författare säger hon sig ha kontakt med.
Nyheter P4 Väst
130311 Ja visst gör det ont, ett musikaliskt porträtt av Karin Boye
I ett musikaliskt porträtt lär vi känna henne närmare. Ledsagade av Karin Boyes dikter i nya tonsättningar får vi följa poeten genom livet. Uppväxten i Göteborg, ungdomsåren och studierna i Stockholm och Uppsala, den stora förälskelsen i Berlin och, till sist, det ensamma slutet i Alingsås.
Götene Kommun
130308 "Ja visst gör det ont" - ett musikaliskt porträtt av Karin Boye
Karin Boye (1900-1941) är utan tvekan en av de mest kända och mest citerade av alla svenska poeter. I ett musikaliskt porträtt lär vi känna henne närmare. Ledsagade av Karin Boyes dikter i nya tonsättningar får vi följa poeten genom livet. Uppväxten i Göteborg, ungdomsåren och studierna i Stockholm och Uppsala, den stora förälskelsen i Berlin och, till sist, det ensamma slutet i Alingsås.
Hällekiskuriren
130305 Bokrecension: Uppgörelser, Karin Boye
Slutligen måste nämnas den novell som gjorde ojämförligt starkast intryck på mig. Nämligen "Gudarnas spår". Den utspelar sig någon gång kring Sveriges kristnande, i ett landskap där naturen fortfarande är förtrollad av väsen och medvetanden i dunklet. Historien vibrerar i spänningen mellan den väna kristna unga kvinnan Unn och Stenfinna, en sejdkvinna och anhängare av en mystisk naturväsensreligion, där själve Oden är ny, men skogens väsen är gamla
Literature Connoisseur
130231 I väntan på Boyes vår
Karin Boye skrev den under 30-talets depression. 77 år senare läser författaren och 90-talisten Lyra Ekström Lindbäck romanen "För lite". Hon finner en bild av sin egen generations hopplöshet och brist på drömmar.
SvD Kultur
130208 Döp parken till Karin Boyes park
Med tanke på var parken ligger, i direkt anslutning till kulturhus, bibliotek och museum så utgör den ett litet nav för dessa tre så viktiga institutioner. Detta är ett av de bästa och mest strategiska lägen man kan tänka sig för mitt förslag. Ett magnifikt läge och tillfälle som svårligen återkommer. Vad skulle kunna vara mer passande än att man uppkallar parken efter en av våra största och mest omtalade författare och poeter som 1941 valde att avsluta sitt allt för korta liv just i Alingsås. Jag tänker naturligtvis på Karin Boye, född i Göteborg 1900 och död i Alingsås 1941. Parken ligger också precis där Karin Boye passerade efter att ha kommit med tåg till Alingsås.
Alingsås Tidning
130207 Karin Boyes spännande liv som musikteater
Poeten Karin Boye får nytt liv när Ida Olsson och Simon Ljungman spelar föreställningen "Ja, visst gör det ont". Ida gestaltar Karin och tillsammans har hon och Simon tonsatt flera av Boyes dikter.
Nyheter P4 Väst
130207 Vackert porträtt av Boye
Med egna tonsättningar av ­Karin Boyes dikter lyckas sångerskan Ida Olsson och musikern Simon Ljungman (spelar annars i Augustifamiljen, husbandet i På spåret och med Håkan Hellström) på ett enkelt, men vackert, sätt binda ihop berättelsen om Karin.
Bohusläningen
120909 Karin Boye får "lilla" spa-behandlingen
Skulpturen föreställande Karin Boye får just nu en liten spa-behandling. Bronsskulpturen står tillfälligt i Trädgårdsföreningen och ska först tvättas och sedan vaxas.
Göteborgs Stad
120429

Boye flyttar till Trädgårdsföreningen
Statyn av Karin Boye som står utanför Stadsbiblioteket kommer tillfälligt att flytta till Trädgårdsföreningen. Detta för att inte skadas under bibliotekets ombyggnad. På torsdag flyttas Karin Boye till Trädgårdsföreningen där hon ska stå vid det nya rosarkivet. Om två år kommer hon att vara tillbaka på sin ordinarie plats.
Göteborgs stad

120127 Babel i arkivet
Ett filmklipp ur SVTs arkiv med Karin Boye
111206 En bok, en författare
SVT 19:00 En bok, en författare: Pia-Kristina Garde Författarsamtal. I ”Karin Boye och människorna omkring henne” presenterar Pia-Kristina Garde en del nya sidor hos den mytomspunna författaren. Intervjuare: John Chrispinsson. Även i K senare samma dag och K 7/12
111121 ”I den segrande modernismens historieskrivning tycktes Spektrum ha skött sina investeringar oklanderligt”, konstaterar Johan Svedjedal i inledningen till Spektrum. Den svenska drömmen. Tidskrift och förlag i 1930-talets kultur. På bara några få år, 1931-35, publicerade tidskiften och förlaget så många modernistiska föregångsfigurer att det ”liknar nästan ett facit till en tentamen över trettiotalets viktiga intellektuella”.
Ella Andrén recenserar Johan Svedjedal's "Spektrum. Den svenska drömmen" i dagensbok.com.
111118 Karin Boye-priset
tilldelas Malte Persson Malte Persson "för att han, i en dynamisk och färgstark prosa och poesi, har utforskat språkets oanade nyanser och gränsöverskridande möjligheter".
Huddinge Kommun
111006 Björk placerar Boye i det politiska sammanhanget
Karin Boye kan inte räknas till de bortglömda författarna. Hennes prosa är det väl i och för sig rätt få som läser i dag, men lyriken står sig.
Mats Rosin recenserar Kaj Björks bok "Karn Boye och hennes man" i Gotlands Tidningar
110922 Karin Boye och hennes man
Det är en allmän uppfattning att den berömda författaren Karin Boyes död var ett planerat självmord. Men det finns kanske anledning att tvivla på den saken. Det gör man i alla fall vid läsningen av Kaj Björks senaste bok KARIN BOYE OCH HENNES MAN (Hjalmarson & Högberg).
Lennart Svensson recenserar i Arbetarbladet.
110916 Mera om Björk än Boye
Egentligen borde förlaget ha vänt på bokens titel, för det handlar mera om Karin Boyes man Leif Björk. Jo, just det, Kaj Björks äldre bror som en tid var gift med poeten.
Jan Bergsten recenserar "Karin Boye och hennes man" i Norrländska Socialdemokraten
110914 Boye i suddiga ord och bilder
I sin fotobok visar Pia-Kristina Garde prov på just ett sådant emotionellt förhållande till Karin Boye. Bildtexterna som bygger på berättelser från personerna i Boyes omgivning och i viss mån på poetens egna anteckningar har spunnits kring en fängslande samling amatörfoton.
Marta Ronne recenserar i UNT.
110827 Kultur för ett nytt samhälle
Ett dussin unga, radikala intellektuella i Stockholm i början på 1930-talet. Litterär modernism, psykoanalys, social ingenjörskonst, funktionalistisk arkitektur, kollektivboende, fri kärlek. På kort sikt förlorare, på längre sikt kulturell hegemoni. Daniel Cederqvist hittar ett av 1900-talets formativa skeenden i Johan Svedjedals nyutkomna bok om Spektrum.
Daniel Cederqvist recenserar på Clarté.
110823 Vardagligheten för oss närmare Karin Boye
Pia-Kristina Gardes fotobok om Karin Boye rör sig fritt mellan olika genrer. Bildernas vardagliga karaktär ger känslan av ett fotoalbum, och de ledsagande texterna för oss nära de avbildade personerna.
Marie Lundquist recenserar i SVD.
110816 Bilder av Boye visar hennes sociala sida
När hon var 40 år tog hon livet av sig och dessförinnan hade hon gjort flera försök. Döden var tidigt ett alternativ för henne. Men när jag tittar på bilderna med henne avslöjar de inte hennes gåta.
Eva Dandanelle recenserar i Smålansposten.
110802 Nya bilder ur Karin Boyes liv
Flera av bilderna i fotoboken publiceras för första gången. Många av de avfotograferade personerna är tidigare nämnda men däremot är det flera av dem ingen sett på bild förut. Till varje foto berättar Pia-Kristina Garde om personernas betydelse för Karin Boye, vilken relation hon hade till dem, vad hon skrivit till dem och om hon skrivit om dem. Exempelvis den unga judiska kvinnan Margot Hanel, som Karin Boye levde ihop med fram till sin död. Hon syns som liten, tunn, mörk och mycket yngre. − Annars älskade Karin Boye kvinnor som var långa och ljusa, lika hennes mamma.
Åsa Borglin intervjuar i Kristianstadsbladet.
110801 Närgångna bilder ur Karin Boyes liv
Pia-Kristina Garde har tillbringat mer än 35 år med att lära känna Karin Boye och boken är ett urval av de bilder med tillhörande berättelser om Karin Boyes liv som hon fått fram i ett arbete som hon själv uttrycker som ”en besatt släktforskares gånger 17”.
Anna Törnkvist intervjuar i P1.
110801

Karin Boye och människorna omkring henne
Pia-Kristina Garde har i många år ägnat sig åt Karin Boyes liv och dikt; hon har träffat ett stort antal människor som kände Boye, letat i arkiv, gått igenom brevsamlingar och läst den litteratur om henne som finns att tillgå, men framför allt har hon samlat ett digert bildmaterial, som delvis visar en ny sida av författaren. Den här boken rymmer ett stort antal fotografier, varav ett flertal aldrig tidigare tryckts, och berättelser ur Karin Boyes liv.
Hedelgrens Bokhandels Blogg

110721 Imponerade redogörelse om Spektrum
Johan Svedjedal har tagit sig an ett ambitiöst uppdrag med att nedteckna en fullskalig redogörelse över tidskriften Spektrums historia och de personer som var involverade i den. Hans bok ger en imponerande inblick i svenskt 1930-tal.
Martin Karlsson recenserar "Spektrum – Den svenska drömmen" av Johan Svedjedal i AmnestyPress.
110720 Familjealbum med sorgkant
Pia-Kristina Gardes fotobok Karin Boye och människorna omkring henne är en biografi i bilder, ett slags familjealbum där alla de som omgav författaren finns med.
Ann Lingebrandt recenserar "Karin Boye och människorna omkring henne" av Pia-Kristina Garde, i HD.
110709 Uppfriskande bildbiografi om Karin Boyes liv och öde
Tänka sig att som Pia-Kristina Garde ägna 35 år åt att samla ett bildmaterial, forska och samtala med människor som kände Karin Boye, och i stället för att skriva en diger, tjock biografi göra en bok som är som ett fotoalbum!
Mats Granberg recenserar PIA-KRISTINA GARDE "Karin Boye och människorna omkring henne" i NT.
110704 Svenska författare förnyade sf
En underavdelning till soft sf går ibland under benämningen social fiction, med vilken avses ett slags science fiction där ofta dagsaktuella, politiska, samhällsvetenskapliga och sociologiska frågor sätts under luppen genom att samtida tendenser extrapoleras i fiktiv form. Som framgår av avhandlingens titel menar Nolte att det främst är just denna typ av samhällskritiska sf-berättelser som är representerade inom den svenska framtidslitteraturen.
Jerry Määttä skriver om en avhandling av Ulrike Nolte.
110621 Spektrum - en tid när allt var möjligt
En medryckande bok om en omtumlande epok i svensk litteraturhistoria. Johan Svedjedals berättelse om tidskriften Spektrum är en bred exposé med intriger, kärlek och fiffel.
Ann Lingebrandt skriver i Norrköpings Tidningar.
110620 Två kvinnor som vågade vara obekväma
Det är 70 år sedan Karin Boye tog livet av sig. Hon är värd att uppmärksamma. Hennes bok Kallocain är nämligen mer aktuell än någonsin, i en tid när vi blir allt mer bevakade och den personliga integriteten är som bortspolad. Storebror får veta det mesta om oss, vi kommer inte undan de digitala övervakningssystem som allt från Google till staten väver in oss i.
Birger Schlaug skriver i Katrineholms Kuriren.
110620 Nya sköna ­världar – nya sköna gudar
När Karin Boye började tvivla på möjligheterna att bygga ett sovjetiskt drömsamhälle skrev hon ”Kallocain”. Hon är en i raden av författare som i satirisk form visar hur den sekulariserade människan skapar nya religioner i form av stat, parti, teknik och konsumtion.
Barbro Gustafsson Rosenqvist skriver i SVD
110616 Kalejdoskopiskt om Spektrum
Karin Boyes dikt ”I rörelse” ingick i ett nummer av den svenska tidskriften Clarté år 1927. Clarté var en socialistisk organisation som uppstod i Frankrike strax efter första världskriget och rätt så fort bildades egna sektioner i olika länder – i Sverige grundades en första Clartésektion i början av 1920-talet och Karin Boye hörde till dem som rätt så tidigt kom med i rörelsen och inom kort blev hon en central aktör inom rörelsen och dess Uppsalasektion.
Marit Lindqvist's blog
110616 Litterär kanon längs Uppsalas fasader
Vad är en stad utan berättelser? Uppsala kommun har kritiserats för att inte synliggöra de många författare som levt och verkat här. Nu ska det bli ändring.
Tim Andersson skriver i Uppsala Nya Tidning.
110614 Karin Boye och arbetarmakt
Med en trosviss uppbrottsmaning gav poeten Karin Boye under det tidiga 30-talet ord åt drömmen om ett jämlikt land, där ingen var herre och ingen dräng.
Lennart Carlsson Blext skriver i Nu
110612 När allt var nytt
De vill något annat. De strävar efter det som är nytt, som riktigt ryker av vass modernitet.
Crister Enander läser Johan Svedjedals litteraturhistoriska bok om 30-talstidskriften Spektrum.
110606 Visst gör det ont...
Karin Boye tycks uppmärksammas igen. Kanske för att det är sjuttio år sedan hon tog livet av sig. Karin Boyes dikt mest kända dikt Ja visst gör det ont när knoppar brister var en hyllning till Elin Wägner. Den ingick i en festskrift som kom ut när Elin Wägner fyllde 50 år.
Birger Schlaug's blog.
110603 Återbesök i Karin Boyes skräck­vision
Karin Boye dog för 70 år sedan i år, och för att uppmärksamma detta har Radioteatern i regi av Anders Carlberg dramatiserat hennes klassiker ”Kallocain”.
Arbetarbladet
110529

Spektrums avsikt var att förändra allt
Spektrum hör till de legendariska begreppen i svenskt kultur- och samhällsliv. Det som såg ut som en oansenlig tidskrift och ett obskyrt bokförlag visade sig för eftervärlden vara inte bara en startpunkt för Akademieledamöter och Nobelpristagare utan även en kläckningsanläggning för idéer som kom att spela en viktig roll för framväxten av det moderna Sverige. Sådana bestående namn som författarna Karin Boye,
Michel Ekman recenserar "Spektrum. Den svenska drömmen. Tidskrift och förlag i 1930-talets kultur" av Johan Svedjedal i SVD.

110527 Framtiden som äventyr
Kan man förändra världen med poesi? Kan man förändra världen med arkitektur? I ett brev från tiden i Huddinge 1930 drömmer Karin Boye om en ”kultur-i-allmänhet-tidning”, som skulle försöka komma åt något mera än bara vackra ord. Några år tidigare hade hon varit en viktig del av den socialistiska kretsen Clarté i Uppsala. Men utrymmet för konst, litteratur och kultur-i-allmänhet var litet. Trots vackra ord i festtal.
Lars Mikael Raattamaa om kollektivet som introducerade modernismen i Sverige i Aftonbladet.
110526 Spektrum - den svenska drömmen
Under 30-talet fostrades poeter som Gunnar Ekelöf och Karin Boye i tidskriften Spektrum. Nils Schwartz fascineras av berättelsen om elva nummer som förändrade den svenska litteraturen.
Johan Svedjedal skriver i Expressen.
110526 Engagerat utan att vara elitistiskt
Intellektuella sammanslutningar och litterära kotterier har alltid haft en särskild dragningskraft på kulturellt intresserade människor, kanske i synnerhet unga som längtar efter mer djup och mening med alltihop. Josef Riwkin, Erik Mesterson och Karin Boye – det var de mest drivande namnen vid tiden för Spektrums tillblivelse.
Therese Eriksson skriver i UNT.
110430 Boyes debut kusligt aktuell
Det är nu sjuttio år sedan Karin Boye dog. Maria Ripenberg läser hennes debutroman Astarte och märker att de problem vi brottas med i dag var brännande aktuella redan för 80 år sedan.
Från Uppsala Nya Tidning.
110429 Karin Boye hyllas med skylt på Skeppargatan
Hösten 1933 återkom författaren Karin Boye till Sverige efter en längre vistelse i Berlin. Hon flyttade in i en lägenhet på Skeppargatan 102. Detta var tiden då man påbörjat exploateringen av Gärdet så runt omkring funkisbyggnaden var det antingen leråkrar eller byggarbetsplatser. Här skulle hon bo fram till sin död 1941, i påskas var det 70 år sedan hon begick självmord.
Kaj Schueler skriver i SVD.
110408 Premiär för Boye - musikal i Alingsås
För nästan exakt 70 år sedan tog Karin Boye sitt liv i Alingsås. Hennes minne hedras nu med en nyskriven musikteaterföreställning i just Alingsås som beskriver hennes liv och poesi.
Kent Eikeland skriveri GP
110402 En hyllning till Karin Boye
I år är det 70 år sedan Karin Boye tog sitt liv i Alingsås och den 7 april har föreställningen ”Ja visst gör det ont” – ett musikaliskt porträtt av Karin Boye – premiär på Palladium.
Artikel i Alingsås tidning
110330 En annorlunda bok på två språk, svenska och persiska
Karin, Forough: En själ, två språk är en samlingsvolym med dikter av Karin Boye och den iranska poeten Forough Farrokhzads
Recention i Bokmania av Ivana Eklund
110102 Karin Boyes ilska
"Paddan" Stolpe fick såväl spe som beröm..
Johan Svedjedal skriver i DN om Karin Boyes brev till Erik Mesterton den 7 juni 1932.
101226 Författare i gott sällskap
Läsning måste inte vara en soloaktivitet. 15 000 svenskar är i dag med i ett eller flera litterära sällskap och framtiden ter sig ljus för denna läsande folkrörelse.
Erik Helmerson skriver i DN
101220 Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands.
Svenska Akademien har beslutat tilldela Jasim Mohamed och Magdalena Wasilewska-Chmura var sitt pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Magdalena Wasilewska-Chmura är litteraturvetare, bosatt i Krakow, där hon blev fil.dr 1998. Hon har till polska översatt dikter och prosastycken av bland andra Karin Boye, Erik Lindegren, Stig Dagerman och Tomas Tranströmer.
Svenska Akademien
101203 Boye porträtteras med musik
Planerna på ett musikaliskt porträtt av Karin Boye föreslås få 50 000 kronor av Alingsås kommun. Ja visst gör det ont är namnet på en föreställning som Ida Olsson och Simon Ljungman från Göteborg planerar att sätta upp nästa år. Föreställningen beskrivs som ett musikaliskt porträtt av Boye där man dels berättar om hennes liv, dels belyser hennes poesi med hjälp av tonsatta dikter och ett manus som baseras på poetens egna brev.
Christina Carmbrant skriver i Göteborgs Posten
101201 Boye i centrum
Samfundet De Nio är en snart hundraårig litterär akademi som arbetar för att ”främja svensk litteratur”. Man delar ut priser och ger ut en årlig litterär kalender. Temat för årets kalender (Norstedts) är Karin Boye, vars författarskap belyses i en rad essäer.
Sören Sommelius om "Samfundet De Nio" i Helsingborgs Dagblad.
101127 Kraja består av Lisa Lestander, Linnea Nilsson, Frida Johansson och Eva Lestander. De kommer alla från Umeå och kvartetten bildades under våren 2002 inför Umeå Folkmusikfestival. De skivdebuterade 2005 och nu kommer nya skivan "Brusand hav" med deras egna tonsättningar av Karin Boye, Edith Södergran, Nils Ferlin med flera.
Felicia vismagasin på Sveriger Radio
101124

Kraja - Brusand hav
Umeåkvartettens tredje album bjuder på fantastisk sång i svensk folkmusiktradition. Men. Alla de femton låtarna är komponerade av tjejerna själva den här gången! Ibland med texter av kända diktare som Edith Södergran, Karin Boye och Nils Ferlin, ibland med egna. JAN WESTERLUND skriver i Västerbottens Kuriren

101109 Fokus på Karin Boye
Karin Boye tillhörde De Nio från 1931 och till sin död 1941. 1936 fick hon brådstörtat hoppa in som skattmästare och blev fast.
Bokrecention av De Nios Litterära Kalender 2010, Inger Dahlman, Nya Wermlands-Tidningen
101028 Litterär kalender 2010, Karin Boye
Sedan 2003 publicerar Norstedts i samarbete med Samfundet De Nio en årlig kalender, varje gång med en tidigare ledamot som utgångspunkt. Tema för 2010 års kalender är Karin Boye, vars författarskap behandlas ur olika aspekter av Jonas Ellerström, Paulina Helgeson, Agneta Pleijel, Johan Svedjedal och Jerker Virdborg. Andra medverkande är bland andra Carl-Johan Malmberg, Niklas Rådström och Per Wästberg. Som vanligt avslutas kalendern med en längre intervju med mottagaren av De Nios stora pris, i år översättaren Ingvar Björkeson.
Se den på Bokus.
100804 Försvarade hustrun med strindbergsk eld
Agnes von Krusenstjernas romanserie ”Fröknarna von Pahlen” blev 30-talets stora litteraturskandal.
”Reaktionen är här”, konstaterade Karin Boye, som i likhet med andra radikala författare ville stödja Krusenstjerna, medan flera etablerade kritiker valde att fördöma hennes nya böcker eller tiga ihjäl dem.
Lars Lönnroth skriver i SVD
100730 Sundsvallskompositör skriver musik om sköra ting
I år görs två uruppföranden vid Stöde musikvecka. Båda verken är sånger. I onsdags sjöngs islänningen Atli Heimir Sveinsons "Haikudigter". På lördag får Sundsvallsfödde pianisten Urban Östlund höra sina tonsättningar av Karin Boye-dikter för första gången offentligt.
Susanne Holmlund skriver i Sundsvalls Tidning
100725

Svenska Kyrkan
rekommenderar dikten "Hur kan jag säga om din röst är vacker" vid bröllop.
Se alla förslag

100723 Kommentar: Karin Boye och Pridefestivalen
Jag har i sommar läst om Kallocain av Karin Boye. Det var nog över 30 år sedan jag läste den första gången. Detta är en dyster framtidsroman skriven för 70 år sedan, år 1940. Den har ett tema som liknar Orwells 1984, Huxleys Du sköna nya värld och Bradburys Fahrenheit 451: totalitära samhällen där människor kontrolleras och styrs. Kommunismen och nazismen var skrämmande exempel när dessa böcker skrevs mellan åren 1932 och 1953. I dag förs tankarna till länder som Kuba, Nordkorea, Saudiarabien och Burma. Men även till Sverige.
Mats Tunehag utrikesredaktör, Världen idag
100718 Karin Boye i Körbärsträdgården
En tonsatt föreställning om Karin Boye och hennes livskamrat, Margot Hanel.
"Jag är bland dem som knappast fanns (och bara vet och bara minns)" spelas 16 till 18 juli på Körbärsgården. Genom Boyes dikter växer dramat fram. Musiker och skådespelare byter roller på scenen och åskådaren får följa poetens liv från den som stod i hennes skugga. Nanne Nore står för manus och skådespeleri, Dan Svensson för tonsättning och gitarr och Julia Westberg sjunger.
Skriver Gotlands Allehanda
100709 Carolina Rediviva - Karin Boyes varma punkt i en frostig värld
När Karin Boye kom till universitetsbiblioteket Carolina Rediviva 1921 fanns det inte många kvinnliga studenter i Uppsala. Kanske är det ett frostigt mottagande av Karin Boye som just kvinnlig student som skymtar fram i hennes dikt Till Carolina Rediviva, skriver Susanne Sigroth-Lambe. Detta är andra delen i sommarserien Litterära Uppsalamiljöer.
Susanne Sigroth-Lambe skriver i Uppsala Nya Tidning
100612 Paulina Helgeson väljer…
I år är det sjuttio år sedan Karin Boyes klassiska dystopi kom ut. En ny pocketutgåva finns att tillgå för den som vill stifta bekantskap med Boyes både pessimistiska och hoppfulla framtidsvision, där det totalitära tänkandet är strålande skildrat.
Paulina Hegesson tipsar och sommarens böcker i SVD kultur.
100504 De satte ord på namnlös kärlek
I Sverige växte den lesbiska litteraturen fram på 1930-talet. I en tid då homosexualitet var straffbart argumenterade romanerna för den lesbiska kärlekens naturlighet, visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Emma Ågrahn skriver om Liv Saga Bergdahls avhandling i SVD
100417 Fulbrightstipendiat översätter Karin Boye
Amerikanske litteraturprofessorn och författaren Michael Joyce översätter Karin Boyes dikter och skriver samtidigt en roman om franske filosofen Michel Foucaults vistelse i Uppsala på 1950-talet. 20 april föreläser han vid Uppsala universitet om poesins och romanens förnyelse i USA.
Lena Köster skriver i Uppsala Nya Tidning
100414 Snabbt och aktuellt.
Riksteatern satsar på snabbproducerad aktualitetsteater i‑höst. Projektet kallas Rapporter och regissören Marcus Lindeen har fått uppdraget att utveckla sin dokumentära metod.
Vi har tittat på Fogelstadgruppen. Karin Boye är också en förebild för den nya intellektuella kvinnan. Slutet av 1920- och början av 30-talet var en brytpunkt för kvinnorna. De fick tillträde till den akademiska världen, hade rösträtt och kunde komma in i riksdagen. Samtidig levde det gammeldags hemmafruidealet kvar, säger Sara Giese.
Anna Ångström skriver i SVD
100408

Lesbiska romaner behandlas i ny avhandling
Utifrån den definitionen uppkommer lesbisk litteratur i Sverige på 1930-talet. Liv Saga Bergdahls avhandling behandlar mest ingående romaner av Margareta Suber, Agnes von Krusenstjerna och Karin Boye, författare som argumenterar för den lesbiska kärlekens naturlighet genom naturmetaforer och genom att placera sina karaktärer i naturen.
Umeå Universitet skriver om Liv Saga Bergdahls avhandling

100317 Världen är kall och ödslig
Karin Boyes "Kallocain" är inte först och främst, som många ansett, en skildring av en i tiden avlägsen totalitär stat. Den oinskränkta makten, det despotiska väldet, är en given och självklar förutsättning. Karin Boye skrev sin roman i skuggan av den tyska stövelklacken. Tredje riket var en blodig realitet och behövde därför inte skapas eller konstrueras som litterär fiktion.
Crister Enander skriver i Tidningen Kulturen
100226 Tvångstankar och svindel och Karin Boye.
Karin Boye var så välformulerad, så dramatisk, så förljugen. Hon skulle säkert ha älskat twitter.
Lisa Magnusson bloggar om Karin Boye
100209 Gamla bekanta i ny utgåva
Bland de nya pocketutgåvorna i februari har jag hittat två klassiker, på Bonnierpocket, som närmast känns som gamla bekanta. När jag gick på gymnasiet så läste jag Kallocain av Karin Boye och under studietiden i Lund Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Det är med andra ord rätt länge sedan, men böcker av det slaget kan man med behållning läsa om oavsett hur gammal man blivit. Och har du inte läst någon av dem så kan jag varmt rekommendera båda titlarna.
Skånskan.se tipsar.
100111 Konsten och ideologin
(självmord under världskrig)
Hälften av novellerna i Snäckors sorl är utgivna efter författarens död. En är tidigare opublicerad. Åtminstone någon borde ha blivit en roman och vid ett tillfälle slår jag faktiskt igen boken i ren harm över att inte få veta ”hur det går”.
Dagensbok.com recenserar "Snäckors Sorl"
091028 Karin Boye-skolan tar över Parkskolan
Parkskolan blir Karin Boye-skolan. Inom kort kommer köpekontraktet att skrivas under av skolans och Motala kommuns företrädare och nästa höst startar Karin Boye låg- och mellanstadieklasser i lokalerna.
Motala och Vadstena Tidning
091015 Kall feber, Jerker Virdborg,
Albert Bonniers Förlag
Eva Johansson recenserar Jerker Virdborgs ”Kall feber”.
Att huvudpersonen i den nya romanen heter Karin är ingen slump, inte heller ordet ”kall” i titeln. Jerker Virdborg har varit tydlig med att han har låtit sig inspireras av Karin Boyes ”Kallocain”. Den blankt skinande forskarstad som hans roman utspelar sig i företer också en rad uppenbara likheter med Boyes klaustrofobiska övervakningssamhälle.
SVD publicerar artikeln
090427 Succéföreställningen KARINS KRIG tillbaka till Göteborg.
Danssolot Karins krig handlar om Karin Boyes sista timmar i livet en kall aprilnatt 1941 på ett utsiktsberg utanför Alingsås. Koreografen Gunilla Witt har i snart tjugo år väckt uppmärksamhet med sina djupt personliga kvinnoporträtt. Dansaren Anna Westberg är hennes ständiga uttolkare. Tillsammans utforskar de en kvinnas plats i världen och i språket.

Newsdesk skriver om föreställningen.
090326 Karin Boye fick vinterplagg
Karin Boye utanför Stadsbiblioteket, brukar hålla en blomma i handen. På onsdagen fick hon lite mer.
Det var många minusgrader på onsdagsmorgonen. Och visst ser Karin lite frusen ut? Bäst att råda bot på det, tyckte någon och skred till verket. Karin begåvades med en blå stickad ylletröja och en därtill matchande mössa. Allt sitter som gjutet och i handen fick hon en bukett gula krokus.

Göteborgs-Posten skriver om Karin Boye statyn.
090320 Det visste du inte om Visst gör det ont när knoppar brister...
Under åren 1935 - 1940 träffades Karin Boye och Elin Wägner ganska ofta, inte minst i samband med möten i Samfundet De Nio och under sommarkonferenser på Viggbyholmskolan där Karin Boye var anställd som lärare.
Birger Schlaug skriver om Karin Boye och Elin Wägner i sin Blogg.